Slovenskej politike by sa zišiel VAR

Medzinárodné štandardy a inovatívne technológie pomáhajú férovosti nielen v športe.

Hoci slovenský tím dal len jeden gól a belgický dva, vyhrala Calzonova zostava.

Významne k tomu prispelo použitie technológií, profesionalita a spolupráca kompetentných ľudí, ktorí ich vedia efektívne používať.

Lepší a zrozumiteľnejší príklad toho, ako férové pravidlá a ich dodržiavanie prispievajú k progresu aj v prospech Slovenska, zatiaľ nepoznám.

Čo zachránilo Slovensko


Je to odkaz pre neonormalizačné národno-konzervatívne sily, ktoré vidia v dodržiavaní pravidiel a vo všetkom progresívnom a modernom nepriateľa a policajta. Myslime na to, keď nás dodržiavanie pravidiel a férová hra bude stáť aj trochu námahy a bude to aj taká lekcia pokory, akú zažil belgický tím.

Systém VAR (video assistant referee) a jeho použitie dvakrát zmenil radosť Belgičanov na objektívne priznanie faktu, že góly neboli dosiahnuté v súlade s pravidlami. Neplatili.

Keby neexistoval systém VAR, musel by sa rozhodca spoľahnúť na to, čo vidí zo svojho miesta a svojho uhla. Práve preto je postavenie hráča mimo hry posudzované na najvyššej úrovni video asistentom a hlavný rozhodca má možnosť konzultovať spornú situáciu s video systémom a konzultovať s kolegami. Podobne sa to deje na hokejových šampionátoch, len vo futbale ešte nie sme na to celkom zvyknutí, a tak konštatovanie „rozhodca nevidel“ je bežnejšie.

Doteraz, aj keď opakovaný záznam ukázal sporný verdikt a omyl rozhodcu, nebolo možné rozhodnutie zvrátiť. Úplnou novinkou na tomto európskom šampionáte je technologická inovácia lopty so senzorom, ktorý ukazuje, či hráč bol v kontakte s loptou a v akom.

Je jasné, že futbal sa nehrá rukami a pri sporných situáciách, ktoré môžu významne ovplyvniť ďalší vývoj zápasu je mimoriadne dôležité spraviť objektívne rozhodnutie, aby sa rozhodcova chyba nepodpísala pod neférové konanie jednotlivca.

Práve tento senzor zachránil Slovensko sedem minút pred koncom riadneho hracieho času. Ukázal totiž, že unikajúci hráč Belgicka si pomohol pri spracovaní lopty rukou. Pravdepodobne nie úmyselne, ale tak, že poloha ruky a jej kontakt s loptou bol nedovolený. Unikajúci hráč prihral svojmu spoluhráčovi tak, že výsledkom bol gól. Bol by vyrovnávajúci, keby sa mal rozhodca rohodnúť len podľa toho, čo videl na vlastné oči.

Názory sú rôzne

Kamera a iný pohľad ukázali, že belgický hráč zahral rukou, ale až video asistent rozhodcu to potvrdil úplne objektívne. Pri predchádzajúcej hernej situácii rovnako systém VAR ukázal postavenie mimo hry strelca neskoršieho gólu. Preto dva na prvý pohľad zaslúžené góly neplatili.

Názory expertov sú rôzne. Minimálne legendárny Gary Lineker bol z tohto verdiktu rozladený a rozhorčený. Podľa neho by na Britských ostrovoch druhý gól určite platil. Vo Frankfurte sa však lopta namiesto rozohrávky v stredovom kruhu vrátila do bránkoviska a góly neplatili, hoci boli na pohľad zaslúžené a pekné. Vyhral tím Slovenska A bolo to fér. Vďaka technologickému a inovatívnemu riešeniu. Progresívnemu s malým „p“.

Možnosť hrať fér si mohla slovenská koaličná zostava vyskúšať už pár hodín nato na „ihrisku“ NR SR pri rušení RTVS. Ešte stále bol čas priznať si, že toto nie je fér. Slovenská politika by potrebovala nezávislého videoasistenta, ktorý by v kritických chvíľach ukázal, čo sa naozaj stalo. S tým by však museli súhlasiť všetci účastníci turnaja. A belgický tím verdikt rozhodcu po konzultácii s VAR akceptoval.

Vyššou úrovňou je nosiť „VAR“ v sebe. Pre tých, ktorí sa odvolávajú na tradičné hodnoty, nemal byť problém nájsť vo svojom svedomí „cyrilometodskú tradíciu“ a prestať klamať a hrať pokryteckú národno-konzervatívnu divadelnú hru s javiskom na chorvátskej lodičke.

Uverejnil dennik SME

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *